מדריך הטרמפיסט/ית לגלקסית המוצר

בחודש האחרון קם צוות חדש ב-Nucleai.ai: צוות המוצר.

Nucleai.ai's Homepage

במרץ 2021, כשהצטרפתי לנוקלאיי בתור מנהלת המוצר היחידה, ידעתי שאני עומדת להיכנס לבלגאן אטומי בו פרקטיקות ניהול מוצר (והפרדה מניהול פרויקטים), הגדרת התפקיד והאחריות הן עמומות. והאמת? זה התאים לי, תפקיד שהוא ג׳וקר מבחינת ההתעמקות במוצר לעומת שיווק לעומת מכירות לעומת Getting shit done no matter what. באופן כללי זו לדעתי הגדרת התפקיד המדויקת למנהל/ת מוצר. אני יודעת שיהיו שיטענו שלהיות מנהלת מוצר זה להיות המנכ״לית של המוצר, יהיו כאלה שיזרקו לחלל האויר מילים כמו Epic, JIRA,Voice of the customer, Scrum master, Product Market Fit ועוד אינספור מונחים חשובים.

אני באמת ובתמים חושבת שתפקיד מנהל/ת המוצר הוא לעשות מה שצריך כדי שהחברה תצליח לתת ערך ללקוחות ובו זמנית להרוויח מכך. זה אומר להתערב בדברים שלא קשורים אליך, זה אומר לפתור בעיות HR, זה אומר ליצור מצגת ללקוח וזה אומר להבין את עולם המורכבויות בו המוצר שלך פועל.

ועל כן, כשקיבלתי מצטרפת חדשה וג׳וניורית לצוות שלי, התחלנו קודם כל בבייסיקס. להלן רשימת מכולת של דברים ששווה ללמוד ולהכיר, גם אם ברמת ה-״שלום, שלום״. פוסט זה נכתב בלשון נקבה אך מכוון לשני המינים:

שלב מקדים והכי חשוב: זה הזמן שלך להכשרה. תשאלי שאלות, אם לא הבנת – תשאלי שוב. לרוב אחרי התקופה הראשונית הזו צוללים עמוק למים אז זה הזמן!

  1. הכירי את הצוות: כתבתי על זה בעבר, אין לזה תחליף וזה כנראה החלק הכי חשוב בעבודה של מנהלת מוצר – לדעת להניע אנשים בלי סמכות ניהולית.
  2. הכירי את המוצר: הדרך הכי טובה להבין מה המוצר, היא לקבל את ה-Sales Pitch ולהתחיל לשאול שאלות כאילו את לקוחה.
  3. הכירי את השוק: חלק מהשאלות בסשן לעיל יהיו סביב התחרות. תעמיקי, תחפשי מילות מפתח שדומות / מזכירות לך את החברה שבה התחלת לעבוד. לרוב יהיה איזשהו מסמך Competitive Landscape כבר מוכן וזמין לך לקריאה. בקשי אותו.
    1. הכירי מילות מפתח, ראשי-תיבות נפוצים (לפעמים יש כאלה מוכנים בחברה)
  4. הכירי Scrum methodologies: או פרקטיקות עבודה מקובלות בחברה בה את נמצאת. בין אם את עובדת בפס ייצור ובין אם במוצר וירטואלי לחלוטין, אם לא תביני את תהליך העבודה ויחד איתו את הקשיים של הצוות (חוזרת לנקודה #1) – יהיה לך קשה מאוד לדחוף קדימה. 
  5. הכירי את כלי העבודה
    1. הכירי Task Management (ג׳ירה / מאנדיי / אסאנה / הכלי איתו עובדים כעת) – כיצד צוות המוצר מתקשר עם צוות הפיתוח, האופרציה, המרקטינג וכו׳. למדי לעבוד עם הכלים האלה דרך עשיה (בלי יותר מדי Tutorials).
    2. הכירי SQL – כל חברה כיום יושבת על איזשהו מסד נתונים שמחזיק את ה-assets הדיגיטליים שלה. אתם חברה לניהול ספרים? נהדר, כנראה שיש לכם רשימת מלאי של ספרים. אתם חברה לניהול עובדים? כנראה שיש טבלא שכל שורה בה מייצגת עובד עם מזהה מסוים, טלפון, אימייל וכו׳. להכיר כלי שליפה ממסדי נתונים זה אחד הכלים הכי מלמדים כשרוצים להצליח לנוע לבד ומהר. 
    3. הכירי Git – חוזרת לנקודה #1 + #4 – גיט הוא אחד הכלים הכי שימושיים שמשפיעים על תהליכי העבודה בארגון פיתוח. מי דוחף קוד לאן, איך ומתי – ישפיע על הקצב שלך לדלוור את המוצרים שאת רוצה להביא ללקוחות.
    4. הכירי את מוצר האנליטיקות של החברה (FullStory / Tableau / Amplitude / אחר). אם יש גם דשבורדים מיוחדים שאנשי המוצר הקיימים מסתכלים עליהם באופן קבוע – הירשמי אליהם גם כן ותתחילי להסתכל על מספרים. מה עושה שכל ומה לא?
    5. הכירי את הכלים האחרים איתם עובדים חברי הצוות – אם יש משהו נוסף ששווה ללמוד, תשקיעי חצי יום בללמוד אותו, לא יותר.
  6. הכירי את סביבות הפיתוח והבדיקות – תתחילי מלבדוק פיצ׳ר אחד לבד בסביבה מבודדת.
  7. הכירי את הבקלוג – תתחילי לתעדף לפי ראות עינייך: תתפלאי לגלות כמה התעדוף בחודש השני שונה מהשנה השניה 🙂 
  8. כתבי PRD אחד ראשון – מסמכי Product Requirement הם כלי העבודה העיקרי עבור מנהלת המוצר. כן כן, שמעת נכון. הוא לא כלי לפיתוח, הוא לא כלי למנהלים שלך, הוא לא כלי מרקטינג (ולפעמים מחוסר ברירה הוא כן). אבל מסמך הדרישות עבור פיצ׳ר / מוצר הוא הדרך שלך לסדר את המחשבות.
    1. קבעי קיקאוף לפיצ׳ר הראשון – מתוך המסמך שהכנת תגזרי מצגת עם העקרונות החשובים, השאלות העיקריות שעלו לך, הסיכונים והדרך לצמצם אותם (נקרא גם: Risks & mitigations).
    2. פרקי את ה-PRD למשימות קטנות בכלי ניהול המשימות של הצוות
    3. הכניסי את המשימות לפי תעדוף לספרינטים הקרובים
  9. הכירי את הרודמפ הכללי של החברה – איך הפיצ׳ר שאיפיינת משתלב באסטרטגיה ובטיימליין של הרודמפ?
  10. יאללה, The world is your oyster! התחלת לעבוד בעבודה מאתגרת, שמשלבת גם חשיבה אסטרטגית ממאה אלף רגל וגם התעמקות בפרטים הקטנטנים. זה לא יהיה קל ולכן חשוב ממש לעצור אחת לרבעון ולבחון את עצמך: מה מהפיצ׳רים שרצית לשחרר יצאו בסוף? קצת Recognition עוד לא הזיק לאף אחת.

בהצלחה!

*ותודה לשיר שעשתה ריוויו לבלוג פוסט הזה ונתנה חידודים חשובים.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s