"רַק עַל עַצְמִי לְסַפֵּר יָדַעְתִּי, צַר עוֹלָמִי כְּעוֹלַם נְמָלָה" – רחל המשוררת.
ובכן, באמת רק על עצמי לספר ידעתי, אבל אני מרגישה שבמסעותיי בערבות המוצר גם אספתי כמה תובנות שניתן להשתמש בהן, למחזר ולשחזר; אולי המשמעותית מבין התובנות הללו היא איך להתחיל בתור מנהל/ת מוצר במקום עבודה חדש.
בכנס UXI Live 2017 הרצתה מריה גודיצ'ה (Maria Guidice), ראש מחלקת חווית המשתמש באוטודסק. היא סיפרה איך כחלק מהמטרה הכללית שלה לייצר חווית משתמש אחידה בין מוצרי אוטודסק, היא שמה לה למטרה לפגוש כמה שיותר עובדים, לשבת איתם ולשמוע על המוצר ממקור ראשון. אני זוכרת שבזמנו (כולה שנה וחצי עברה, כן?) הרגשתי שמדובר בממבו ג'מבו ניו-אייג'י; הייתי עובדת יחסית טריה במקום קטן שנמצא בצמיחה משוגעת והרגשתי שההרצאה של מריה לא לוקחת בחשבון את המציאות: היום-יום הארוך, הקשה, הסיזיפי בלייצר מוצר שעובד, את העבודה הפנימית עם הצוות והעבודה החיצונית עם הלקוחות.
פאסט-פורוורד שנה וחצי קדימה, אני מודה קבל עם ועדה בטעותי – אחת ההצעות הכי טובות שאני יכולה לתת למנהלי מוצר חדשים היא: השיגו את הידע הקיים בנוגע למוצר שלכם. ברוב המקומות יש ידע ארגוני בלתי-מתועד שיכול להספיק לרודמפים שלמים של חברה. לא את כולם צריך או כדאי לבצע, אבל התושב"ע הזו תתן לכם מושג לגבי החוזקות והחולשות של החברה, לגבי המקומות בהם החברה נכשלת או מצליחה, לגבי הרצונות של האנשים שנמצאים בחברה ומה נותן להם מוטיבציה, ובעיקר בעיקר – זו שיחה שמכניסה אתכם מהר מאוד לעניינים.
הדרך הטובה ביותר לרכוש את הידע הבלתי-מתועד הזה היא לשבת עם כמה שיותר אנשים בחברה אליה הגעתם ולקבל מהם פידבק על המוצר. אז… אני לא באמת מציעה לשבת עם כל אחד ואחד אם מדובר בחברה גדולה. אמנם הגעתם לתפקיד שנמצא במרכז העניינים אבל אתם עדיין לא בכירים מספיק כדי לקבוע זימון המוני (אלא אם כן הגעתם להיות VP Product וגם אז – לקבוע פגישות עם מאה איש ביום הראשון לא נשמע לי כמו צעד חכם במיוחד). אם מדובר בחברה של כמה עשרות עד מאות בודדות של אנשים, הייתי ממליצה להיפגש עם כל חברי הצוות שלכם ועם כל ראשי הצוותים הבכירים (VPs, GMs, Co-founders ואולי אפילו ראשי צוותי פיתוח) ולשאול את השאלות הבאות אחרי היכרות קצרה 🙂
1. מה אתם אוהבים במוצר?
2. מה מפריע לכם במוצר?
3. אילו בעיות ידועות קיימות במוצר ונזנחו זמן רב?
4. אם הייתה לכם הזדמנות לעשות כל דבר במוצר – מה הוא היה?
5. ספרו לי על כשלון במוצר. למה נכשלנו?
6. ספרו לי על ההצלחה הכי גדולה מבחינתכם במוצר. למה הצלחנו?
הנקודה החשובה ביותר אולי היא זו שכנראה שלא תמציאו את הגלגל. אין ספק שמנהל מוצר טוב מביא רעיונות נהדרים לפיצ'רים, לתיקוני באגים, לדרכים לפשט את המוצר ולעשות אותו שימושי יותר. אבל על רוב רובם של הדברים? כבר חשבו לפניכם. הידע הארגוני הוא מקור בלתי נדלה לדברים שהארגון חשב לעשות / עשה ונכשל / עשה והצליח וחבל לוותר עליו, בטח בחודשים הראשונים שלכם בהם עוד אין לכם מספיק ידע קונקרטי או קרדיט להוביל חזון מאפס.
עד כאן להפעם,
שחר.